Jobbigt att träna och att gå ner i vikt
Home Artiklar Fyra av fem anställda oroar sig för sin hälsaEnstaka inlägg

Fyra av fem anställda oroar sig för sin hälsa

Sannolikheten att dina medarbetare oroar sig för sin hälsa är mycket stor. I en undersökning som vi på ViktVäktarna nyligen lät Kantar Sifo göra framkommer att så många som 81 procent av alla anställda oroar sig för sin hälsa idag. Var tredje gör det flera gånger i månaden. 

I samma undersökning frågade vi om man gjort något för att öka engagemanget för sin hälsa och sitt välmående idag jämfört med för tre år sedan – och på den frågan svarade varannan medarbetare ja.

De främsta insatserna man gjort för att förbättra sin hälsa har varit att satsa på bättre kost, mer träning och mindre stress. Var fjärde har valt att dra ner på alkoholen och ungefär lika många har fokuserat på att gå ner i vikt och bättre sömn.

På följdfrågan – om man mår bättre nu än för tre år sedan – svarade emellertid varannan nej. 

Varför är det så? 

Idag blir svenskarna överösta med olika hälsobudskap som ska få oss att må bättre. Vi ska äta bättre men inte allt, vi ska träna i intervaller och vi ska yoga, ta oss tid till barnen men också hitta egentid, vi ska jogga och vi ska promenera, vi ska stänga av mobilen och hålla oss uppdaterade, vi ska sova längre men inte för länge, vi ska ta vara på solljuset och vi ska undvika solen. Inte bara är hälsobudskapen många – de kan också vara motsägande och för den med för höga ambitioner kan det lätt bli för mycket. 

Signalerna som indikerar mer stress än hälsa

Så vad kan du som arbetsgivare göra? Till att börja med – var vaksam på tecknen. Ofta börjar det med fokus på sunda vanor, men som sen slår över till ett mer maniskt beteendemönster. Ett tydligt tecken på att man är hälsostressad är att man börjar med fler och fler hälsosamma initiativ och sedan känner oro och obehag när man inte klarar av att fullfölja dem. Det kan också vara att man skiljer på ”bra” och ”dålig” mat och dryck och mer eller mindre helt utesluter det senare.

Hjälp dina arbetskollegor att göra smarta och hälsosamma val

Det kan vara svårt och känsligt att prata med en kollega som du märker har dessa tendenser. Tveka inte att höra av dig om du vill höra mer om WW ViktVäktarnas företagstjänst Wellness at Work och om hur vi kan hjälpa dina arbetskollegor att göra smarta och hälsosamma val, inte bara nu utan för resten av livet.