Kvinna motionerar på gym med friskvårdsbidrag
Home Artiklar Så får du medarbetarna att nyttja friskvårdsbidragetEnstaka inlägg

Så får du medarbetarna att nyttja friskvårdsbidraget

Företag har mycket att vinna på att erbjuda friskvårdsbidrag. Förutom att medarbetarna blir piggare och gladare av att röra på sig är det en långsiktig investering i de anställdas hälsa.

Dock visar en Sifo-undersökning* som vi låtit genomföra att det är mycket friskvårdspengar som brinner inne i Sverige. Av de 57 procent av alla svenskar som erhåller friskvårdsbidrag missar 1 av 4 (24%) att utnyttja pengarna. 

Här följer tre tips på hur du kan motivera dina medarbetare att faktiskt nyttja förmånen. 

Informera om vilka aktiviteter som ingår

Många kanske kopplar ihop friskvårdsbidraget med köp av ett gymkort, vilket inte passar alla. Men det finns en uppsjö av aktiviteter där motion och kost fortfarande står i fokus, alltifrån dans till kurser inom viktminskning. Skicka ut ett mejl med information om de olika aktiviteter som ingår så att medarbetarna kan hitta vad just de behöver. Här hittar du listan över aktiviteter.

Lyft särskilt hälsoapparna

Numera omfattas även internettjänster för träning hemma eller på annan plats av det friskvårdsbidrag som företag kan ge skattefritt till sina anställda. Detta är särskilt relevant nu när restriktionerna hindrar många från att besöka fysiska gym. I WW ViktVäktarnas app exempelvis, finns drygt 360 olika hemmaträningsvideos: allt från 5 minuters stretchprogram till 60 minuters högpulspass. Även webben erbjuder en rad träningsprogram att göra på hemmaplan eller utomhus.

Påminn om friskvårdsbidraget några gånger om året

Mitt i allt jobb och vardagspussel kan det vara svårt för medarbetarna att komma ihåg att redovisa sina friskvårdskvitton. Hjälp dem på traven genom att påminna regelbundet. Nu när vi börjar närma oss årsskiftet är det hög tid att påminna om du inte redan har gjort det, annars brinner det inne.